Zacznijmy od czegoś małego

Jestem Christian Matyaszek, fundator i założyciel fundacji APETO. Już jako młody człowiek chętnie uczestniczyłem w akcjach charytatywnych, chodziłem z puszką skarboną zbierając datki na lokalne wydarzenia społeczne oraz pomagałem sąsiadom i ich znajomym jeśli była taka potrzeba. Pomocy potrzebuje wielu ludzi, ale czasem boi się o nią poprosić i jako młody człowiek wiedziałem o tym pytając sąsiadów w podeszłym wieku czy potrzebują pomocy.

Jeszcze w szkole zapisałem się na naukę tańca „break dance” dzięki któremu nastąpił przewrót w moim młodym życiu. Przez uczęszczanie na treningi poznałem Panią Dyrektor miejscowego domu kultury która zaproponowała przyłączenie do powstającej rady młodzieży, jak się okazało było to początkiem bardzo fajnej współpracy z Panią Dyrektor i społecznością miasta. Czas wolny znacząco się wypełniał. Życie szkolne, toczyło się na przemian z treningami tańca, spotkaniami rady młodzieży i przygotowaniami do wydarzeń kulturowych.

Przez czas uczestniczenia w życiu kulturowym miasta nauczyłem się wiele nowych rzeczy, zobaczyłem na jakie potrzeby ludzi można odpowiadać i jak wygląda rola organizatora. Mimo młodego wieku do naszych zadań należało przygotowanie i prowadzenie imprez miejskich i dyskotek dla młodzieży, festynów, koncertów znanych ludzi oraz organizacja sztabu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Przez dwa lata zorganizowaliśmy dziesiątki wydarzeń w kilku miejscowościach i wsiach przylegających do Międzychodu.

Niżej możecie zobaczyć wycinki z gazet oraz dyplomy które miło wspominam po tak długim czasie. Nie są to wszystkie materiały, ale niestety po drugiej przeprowadzce część zaginęła.

Artykuł w gazecie: „Z Pułkownikiem u Ministra

Artykuł w gazecie: „Kultura dla każdego

Artykuł w gazecie: „Młodzi dla młodych

Artykuł w gazecie: „Taniec na głowie

Dyplomy

Podziękowania

Niestety przychodzi w życiu etap „dorastania” i na pewne rzeczy zaczyna brakować czasu. Praca która pochłania coraz większą część dnia. Jednak mentalność człowieka pozostaje. Cały czas w większym lub mniejszym stopniu pomagałem innym. Po poznaniu mojej partnerki już razem kupowaliśmy misie dla domów dziecka, czy karmy dla schronisk ze zwierzętami. Jednak cały czas czegoś brakowało, niby robisz coś dobrego, ale cały czas się wydaje że to za mało. Ten kto działa społecznie lub robi jakieś dobre rzeczy dla innych zapewne wie o co mi chodzi- o to poczucie że można zrobić więcej, ale siły i możliwości są ograniczone.

W ten sposób dochodzimy do tego co tu i teraz. A tu i teraz jest powołana Fundacja APETO abyśmy mogli robić dalej to samo tylko w nieco większej skali.

Chcesz zobaczyć statut? Czyli umowę Fundacji APETO która została wysłana do Sądu? Wejdź TU. Znajdziesz tam wszystkie założenia które przed sobą postawiliśmy oraz cele którymi się kierujemy.

A Ty co zrobisz dalej?