Akcja ulotka pod drzwi

W zeszłym tygodniu zgodnie z zapowiedzią byliśmy w mieście dostarczyć ulotki na wycieraczki mieszkań w blokach w Dębnie. Roznieśliśmy około 500 sztuk, jednak nie wszędzie gdzie zaplanowaliśmy. Takie obrazki jak ten poniżej skutecznie ograniczają informowanie mieszkańców o pewnych dobrych akcjach na których mogli by skorzystać wszyscy. Wszyscy? Wystarczy jedna przeszkolona osoba w bloku żeby kiedyś mogła komuś uratować życie…

Można powiedzieć że 50/50 zaplanowanych klatek zostało zaulotkowanych. Mimo wszystko cieszymy się że ulotka dotarła na wiele wycieraczek. Efekty już zauważyliśmy mając kilka telefonów od mieszkańców. Oczywiście zdarzyła się sytuacja że jeden starszy Pan zaczął przeganiać, mówiąc że „nie wolno” albo że „nie widać że jest zakaz?”. Akurat tam nie było, więc o tyle zaskoczenie o co chodzi.. Po krótkim stwierdzeniu że niczego nie sprzedajemy, a ktoś przeszkolony może Panu kiedyś uratować życie zgodził się na zawieszenie informacji na tablicy ogłoszeniowej.

W Dargomyślu też już byliśmy

Korzystając z dobrej pogody tego samego dnia udaliśmy się do wsi Dargomyśl. Wioska jest nieco większa niż się wydaje, i dotarcie do każdego domu trochę trwało, jednak udało się przejść Dargomyśl wzdłuż i wszerz. Ulotki jak wcześniej przyklejone do klamek każdego domostwa, nie denerwowały mieszkańców. Nawet jedna nieco starsza Pani wychodząca z domu chwile przystanęła aby odkleić ulotkę, zapytana „czy nie za mocno przeczepione do klamki?” Odpowiedziała z uśmiechem, że jest ok, i życzy aby ludzie się zgłaszali.. Jakoś mam wrażenie że na wioskach Ci ludzie jak by bardziej mili.

Po za przyklejeniem ulotki na każdą klamkę w wiosce, zawiesiliśmy również plakat na tablicy ogłoszeniowej przy sklepie.

Niebawem będziecie mogli nas zobaczyć w Smolnicy, i jeszcze w Dębnie, bo jeszcze trochę plakatów i ulotek nam się została. 11 czerwiec zaplanowana jest wizyta w Smolnicy. 11 lub 12 czerwca będziemy roznosić resztę materiałów po Dębnie, część w blokach, a część na osiedlach jednorodzinnych.

Do zobaczenia!