Pierwszy etap projektu zakończony

Miło nam poinformować że pierwszy etap projektu „Nie bójmy się pomagać” w którym chcieliśmy przekazać młodzieży informacje na temat wolontariatu jest za nami. Uważamy że prelekcje były udane, a młodzież zdobyła nowe informacje, mimo już dużej wiedzy którą posiada.

Prelekcje były podzielone na 3 tematy poświęcone wolontariatowi. Pierwszy to „Wolontariat Szkolny” który jest najbliższy młodzieży i z którym spotykają się niemal cały czas. Drugi temat to „Wolontariat w NGO” z którym wielu młodych ludzi również spotyka się, można powiedzieć że co roku podczas Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Przy okazji prelekcji również dowiedzieliśmy się są uczniowie którzy działają z lokalnymi organizacjami co nas bardzo cieszy. Oraz trzeci temat „E-Wolontariat” który okazał się nowością nawet dla nas, ale po głębszym sprawdzeniu tematu okazuje się że to nic nowego 🙂

Widzieliśmy zainteresowanie wśród młodzieży ze szkoły Podstawowej Nr. 3 w Dębnie i mimo że duża część była nieśmiała udało nam się zachęcić do rozmowy kilka osób. Mamy nadzieje że w przyszłości ktoś z tej licznej 80-cio osobowej grupy również będzie działał prospołecznie. Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia.

Zakupiony projektor z dotacji pomógł w przekazaniu i zobrazowaniu niezbędnych informacji które chcieliśmy i przekazaliśmy uczniom.