Granty, Granty

Prawie każda organizacja na początku zmaga się z problemem finansowym, lub brakiem finansów na rozpoczęcie działań. Nie czekając zbyt długo postanowiliśmy rozejrzeć się w Internecie za możliwymi sposobami pozyskania środków na działania statutowe. Nie oszukujmy się, pieniądze same z nieba nie spadną.. Oczywiście jest bardzo dużo stron i porad, jest również dużo programów i konkursów z dofinansowaniami, ale na samym początku trudno spełnić warunki, lub sprostać wkładowi własnemu. Fajnie pomarzyć o kwocie 100k PLN ale jednak 20k PLN wkładu własnego sprowadza na ziemię. Mimo to są możliwości dla bardzo małych organizacji oraz tych całkiem świeżych na dofinansowania lokalnych projektów które wprost przyczynią się społeczeństwu. Znaleźliśmy kilka, ale bliskie terminy nie pozwoliły złożyć wniosków na wszystkie. Dwa były realne do zrealizowania: mikrodotacje fio oraz Program Społecznik 2022-2024. Postanowiliśmy spróbować. Zero doświadczenia w pisaniu i składaniu wniosków, za to duża motywacja… Na szczęście większa część to poprostu czytanie tabelek i odpowiadanie na pytania zawarte w nagłówkach – nic trudnego jak się wie co się chce zrealizować. My wiedzieliśmy, ale z jednym pomysłem zostaliśmy sprowadzeni na ziemię. Nie każdy myśli podobnie do nas więc nasz pomysł na miodek dla domu dziecka musi poczekać na późniejszy termin.

Zaczynamy pisać. Całe szczęście że programy grantowe mają przydzielonych Animatorów/opiekunów którzy pomagają organizacjom poprawiać błędy oraz dają wskazówki gdzie można coś ulepszyć oraz jak opisać pewne rzeczy we wniosku aby lepiej przekazywały to co myślimy i co chcemy zrealizować. Posłuchaliśmy dobrych rad i wypełnione wnioski zostały wysłane.

Wnioski złożone i co dalej?

Czas oczekiwania i zastanawianie się czy już coś planować, czy lepiej się nie nastawiać. Czekaliśmy. Pierwsze wyniki przyszły z programu „mikrodotacje”. Wniosek poprawny, ocena nienajgorsza, ale na dotacje się nie załapaliśmy, fundacja APETO została wpisana na listę rezerwową.

Następne wyniki przyszły z programu Społecznik. Ocena formalna- Pozytywna. Ocena Merytoryczna- Pozytywna.

Tak więc miło nam Poinformować że Fundacji APETO przyznano dwa granty w wysokości 5 000 PLN każdy. W tej kwocie zostaną zrealizowane dwa projekty, w tym jeden bezpośredni oraz jeden z udziałem grupy nieformalnej. Jeden projekt o nazwie: „Nie bójmy się pomagać” oraz drugi: „Eko-Gra terenowa dla młodzieży”

Obu projektom zostaną poświęcone osobne wpisy.