Pierwsza pomoc

Jednym z naszych głównych planów od początku działalności Fundacji było organizowanie bezpłatnych kursów pierwszej pomocy. Na naszej stronie głównej możesz zobaczyć miejsce „Kursy Pierwszej Pomocy„, dowiesz się z niej co nam przyświecało podejmując decyzję o takich działaniach.

Wniosek o dofinansowanie złożyliśmy właśnie na to działanie w programie społecznik i pomysł zyskał uznanie komisji oceniającej. Bardzo cieszymy się że będziemy mieli możliwość zorganizowania kursu dla mieszkańców Dębna oraz okolicznych miejscowości wiejskich.

Kiedy? Gdzie? Co i jak?

Kurs zostanie przeprowadzony przez ratownika medycznego z Gorzowa Wielkopolskiego w Dębnowskim Ośrodku Kultury (DOK) dnia 26 czerwca 2022 roku. Niebawem w mieście Dębno, Smolnica, Oborzany i Dargomyśl pojawią się Plakaty oraz ulotki informacyjne. Zapraszamy do kontaktu i rezerwowania miejsc ponieważ lista jest ograniczona. W przypadku większego zainteresowania stworzymy listę rezerwową dla której zorganizujemy następny kurs aby umożliwić większej grupie zdobycie wiedzy i umiejętności ratowania życia.

Kurs planowany jest dla grupy 20-sto osobowej zakończony certyfikatem na zakończenie który może w przyszłości posłużyć jako dodatkowe kwalifikacje w pracy.

Zakres kursu będzie obejmował teorię na zasadzie wykładu i praktykę poprzez ćwiczenia na fantomach- manekinach odwzorowujących człowieka.

• – Bezpieczeństwo podczas udzielania pierwszej pomocy- WYKŁAD
  • – Podstawy prawne podczas udzielania pierwszej pomocy – WYKŁAD
  • – zagrożenia nieudzielenia pierwszej pomocy poszkodowanemu – WYKŁAD
  • – ćwiczenia resuscytacji krążeniowo oddechowej u dzieci i dorosłych – WYKŁAD + ĆWICZENIA
  • – Postępowanie w stanach zagrożenia życia – WYKŁAD + ĆWICZENIA
  • – Postępowanie w obrażeniach ciała – WYKŁAD + ĆWICZENIA
  • – Automatyczna defibrylacja zewnętrzna – WYKŁAD + ĆWICZENIA

Na kurs zapraszamy zarówno mieszkańców gminy Dębno jak również obywateli Ukrainy dla których przewidujemy osobę która będzie w stanie tłumaczyć.

Prelekcje

W ramach projektu przeprowadzone zostaną również prelekcje dla młodzieży o wolontariacie, ponieważ myślimy że warto aby młodzi ludzie poznali pozytywne aspekty dobroczynności. Chcemy pokazać różne sposoby pomagania, działań na rzecz słabszych i możliwości jakie dają dzisiejsze czasy gdy tylko mamy odrobinę chęci. Nasz wolontariusz Christian zaczynał w wieku szkolnym i ta dobroć została, bo w końcu każdy ją ma w sobie, ale może nie każdy o niej wie 🙂

Po za tym nasze działania które właśnie prowadzimy opierają się głównie na wolontariacie, a co za tym idzie korzystają mieszkańcy oraz młodzież z terenu zachodniopomorskiego. Cieszymy się że możemy działać dla innych, bo to co robimy, robimy również dla siebie… Przecież osoba przeszkolona z pierwszej pomocy może komuś z nas kiedyś uratować życie.