Początek drogi

Działamy zaledwie od marca (3 miesiące) a już możemy pochwalić się małymi sukcesami. Wszystko staramy się na bieżąco wrzucać na stronę i na facebook’a ale wiadomo jak to jest, jeśli się ma małe siły przerobowe oraz swoją prywatną pracę. Bo my nie zarabiamy na fundacji, idziemy twardo w Non-Profit!

Wspomniano o nas dwa razy w portalu miasta Dębno:

Społecznicy z gminy Dębno otrzymają wsparcie finansowe

Uroczyste podpisanie umów z Programu Społecznik

Przy okazji pozdrawiamy Pana Burmistrza Dębna Grzegorza Kulbickiego i Panią Emilię Jandę z Urzędu Miasta i Gminy która robiła fotorelację ze spotkania i podpisywania umów. Sympatyczni ludzie do których obywatel może iść bez stresu, nie przejmując się tym że akurat przeszkadza w pracy jak to nieraz bywa w różnych placówkach.

Powiat pyrzycki gotowy do działania. Co ciekawego szykują Społecznicy?

Przy tej okazji pozdrawiamy Pana Wicemarszałka Olgierda Kustosza który fajnie luzował atmosferę mimo stresu który wielu społeczników miało na twarzach 🙂

W aktualnościach możecie poczytać o ostatnich grantach. Jeden projekt jest już w ostatniej fazie prac, i będziemy przechodzić do podsumowania. Jesteśmy wdzięczni z pochlebnych opinii które usłyszeliśmy ze środowisk szkolnych, dzięki czemu mamy motywację do działania dalej w kierunku młodzieżowym. Poniżej plakat z zapowiedzi wydarzenia, więcej szczegółów i zdjęć poznacie w osobnych wpisach.

Również w aktualnościach znajdziecie info na temat pierwszych terminów bezpłatnych kursów pierwszej pomocy. Taki zamysł był od początku i udało się pozyskać środki na wdrożenie planu. Pomysł podoba się w różnych kręgach, i teraz od naszej społeczności zależy jak będą wyglądały dalsze losy szkoleń i podnoszenia umiejętności z udzielania pomocy innym. Dlaczego od Was tyle zależy? Ponieważ im więcej chętnych będziemy mieli na kursy, tym więcej środków będziemy w stanie pozyskać.

Więc pierwszy projekt młodzieżowy za nami, idąc dalej w kierunku młodzieży 14 czerwca 2022 przeprowadzimy pierwsze prelekcje dla młodzieży na temat wolontariatu. Chcemy pokazać pozytywne aspekty bycia dobrym i robienia małych rzeczy które mogą dużo znaczyć.

Kurs pierwszej pomocy przed nami. Jeśli ciekawi Cię ten temat to obserwuj nas na fecebook

W planach bliskiego zasięgu, dalsze działania na rzecz młodzieży, planujemy coś mega bombowego, ale dużo zależy od możliwości pozyskania terenu do użytkowania. Planu nie zdradzamy jeszcze, ale będzie się działo.

W planach dalekiego zasięgu chcemy zrobić coś dla seniorów z naszej gminy, dlatego będziemy mocno działać w tym kierunku aby postarać się pozyskać środki które będą najlepiej wykorzystane jak to tylko możliwe.